Onze Ekomenu ervaring

Ekomenu, ken je deze maaltijdbox al? Ze doen al heel wat jaartjes mee en zijn erg actief. Ze hebben een belangrijke missie, ze zijn 100% biologisch. Maar met een belangrijke toevoeging; niet duurder dan andere maaltijdboxen. Hun slogan is: "Voor hetzelfde geld eet je biologisch". Dat vinden we een goede insteek nu de focus op milieu en onze leefomgeving steeds belangrijker aan het worden is. Wij willen dit graag zelf ervaren en gaan aan de slag met de maaltijdbox van Ekomenu. We vragen ons een aantal dingen af. Hoe is de kwaliteit? Is het net zo lekker? Is het écht biologisch of slechts een verkooppraatje?
De ingrediƫnten uit de maaltijdbox van Ekomenu onze ervaring

Een persoonlijk menu kiezen bij Ekomenu

Bij Ekomenu kies je een persoonlijk menu. Elke week heb je veel keus uit gerechten die bij verschillende leefstijlen passen. Eet jij graag koolhydraatarm bijvoorbeeld? Of eet je vegetarisch? Glutenvrij? Ekomenu heeft voor jou gerechten klaarstaan die perfect matchen bij je leefstijl. Zelfs voor veganisten, diabetici en zwangeren vrouwen heeft Ekomenu heerlijke menu's klaarstaan. Voor deze test hebben wij een mix van gerechten gekozen, passend bij verschillende leefstijlen. We kiezen namelijk voor een veganistisch gerecht, een gerecht geschikt voor gezinnen met kinderen en een vleesgerecht. Alle drie wat ons betreft gerechten die niet moeilijk lijken om te koken en toch ook voldoende variatie bieden in ons menu. 
De zoete kip met mango rijstschotel

Frisse zoete kip met mango

We hebben dit gerecht gekozen omdat het wat ons betreft prima past bij het zomerse weer dat we op dit moment hebben. Het gerecht zal zo'n 25 minuten in beslag nemen. We hebben een klein zakje volkoren Basmatirijst gekregen en dat lijkt ons op het eerste gezicht nooit genoeg. Maar achteraf blijkt het zelfs bijna teveel te zijn. Weer een goed voorbeeld dat de gerechten op maat echt zo gek niet zijn, zelf houd je altijd veel meer over. Afijn, terug naar dit gerecht. Het is uitstekend wat ons betreft. De kip is lekker mals en de mango maakt het echt een lekker fris gerecht. De hoeveelheid is voldoende en de biologische ingrediënten zijn uitstekend.
De stamppot met bosui veldsla en kalfsburger

Stamppot met veldsla en kalfsburger

Bij het volgende gerecht vallen ons direct een paar dingen op als we de ingrediënten uitpakken. Op de kalfsburger staat een keurmerk van beter leven met drie sterren, in de supermarkt vindt je dit eigenlijk zelden. Ook de 'plastic' verpakking van de veldsla voelt anders aan en we zien al snel waarom. Dit is een speciale verpakking die je zo bij het GFT afval kunt doen omdat het biologisch afbreekbaar is. Pluspuntjes voor deze duurzame start. Dan aan de slag met het gerecht. Makkelijk te maken en wederom erg smakelijk. De vondst om aardappels en zoete aardappels half-half te gebruiken vinden we top. Het smaakt daardoor niet te droog en niet te zoet, top! De hoeveelheid had wat ons betreft heel iets meer gemogen.
Thaise kokossoep met sojabonen

Thaise kokossoep met sojabonen

Het derde gerecht dat we uitgekozen hadden brengt ons in Oosterse sferen. We gaan aan de slag om wederom een lekker gerecht op tafel te zetten. Tot nu toe heeft de maaltijdbox van Ekomenu ons positief verrast en we gaan vol goede moed aan de slag. We snipperen de ui, snijden de sperzieboontjes en de paprika. We doen alles in de wok. Hierbij doen we de speciale kruidenmix uit het zakje. Afblussen met de kokosmelk en water. Tot slot voegen we ook de sojabonen toe. Daarna serveren we het met de rijstnoedels die we ondertussen gekookt hebben. Ook dit is een lekker gerecht. Veel smaken, maar niet overdreven. Ook de rijstnoedels passen er uitstekend bij, lekker licht en zacht. Prima gerecht, dit willen we nog wel eens vaker eten. De hoeveelheid was prima.

De recepten van Ekomenu

De recepten zitten goed in elkaar bij Ekomenu. Wij zijn positief over de smaak en meestal ook over de hoeveelheid. Wel zijn de gerechten wat minder complex dan deze zijn bij bijvoorbeeld Marley Spoon of HelloFresh. Maar misschien is dit ook omdat de maaltijdbox 100% biologisch is. Dan is het wellicht wat minder eenvoudig om allerlei zakjes met extra kruiden en ingrediënten erbij te doen. Dat de maaltijdbox helemaal biologisch is vinden we wel een groot pluspunt. Ook letten ze goed op duurzaamheid, dat zien we bijvoorbeeld terug in de verpakkingen. De recepten zijn goed te volgen. De receptkaarten zijn wel compacter dan bij veel andere maaltijdboxen, formaat half A4-tje. Op de voorkant staat een mooie foto van het gerecht met daaronder een leuke introductie geschreven. De allergenen staan er netjes op evenals de ingrediënten en de voedingswaarden. Bij de te volgen stappen staan geen foto's. Geen ramp, maar wij vinden dit altijd wel makkelijk om te zien waar je bent tijdens het koken. Helemaal onderaan staat ook nog een kleine disclaimer. Namelijk dat omdat het biologische teelt is, er meer diversiteit in het gewicht van de geleverde groenten zou kunnen zijn. Ze willen verspilling voorkomen en passen tijdens het inpakken de hoeveelheid daarom soms wat aan. Ze garanderen echter 200 tot 250 gram groenten per persoon. We begrijpen inderdaad waarom dit zo is, al mag deze afwijking wat ons betreft zo klein mogelijk zijn. De receptkaarten van deze maaltijdbox kan je zien op de foto hieronder:
De receptkaarten van Ekomenu

Is Ekomenu écht biologisch?

Een tijdje geleden was er in het nieuws te lezen dat de term biologisch een beetje aan het verwateren is. Was biologisch vroeger alleen nog voor 'de groene diehards', tegenwoordig is het een veel breder gedragen begrip. Veel mensen zijn er positief over, ook vooral omdat de prijzen steeds meer richting die van niet biologische producten gaan. Maar om verschillende achterliggende redenen, zijn veel biologische producten nog steeds iets duurder. Daarom is het natuurlijk verleidelijk om dit stickertje erop te plakken en zo meer voor je product te vragen. Terwijl het dus niet volledig biologisch is. Wij deden navraag bij Ekomenu over dit onderwerp. Zij laten direct weten dat 100% biologisch bij Ekomenu ook echt 100% is. Ze staan hier volledig achter en kunnen dit onderbouwen met verschillende keurmerken. Zoals de EKO certificering. Dit keurmerk krijg je niet zomaar, daarvoor moet je aantonen dat je producten gecontroleerd biologisch zijn. Ook geven ze aan dat ze samenwerken met Ekoplaza (natuurvoedingsspeciaalzaken) voor de inkoop van hun ingrediënten. Die zijn ook zeer fanatiek als het aankomt op biologisch en duurzaamheid en hebben een strikte selectie van hun biologische leveranciers.  Het antwoord op de vraag of Ekomenu ook écht biologisch is, dat is dus volmondig ja; dat klopt helemaal. De enige uitzondering is als er op het allerlaatste moment leveringsproblemen ontstaan. Dan kiest Ekomenu er toch voor om een regulier product te leveren, in plaats van dit ingrediënt uit de maaltijdbox weg te laten. Dit komt bijna nooit voor, maar wat ons betreft is dit dan ook de beste keuze. Op moment van schrijven is Ekomenu een populaire biologische maaltijdbox die steeds meer enthousiaste klanten heeft. 

Conclusie van onze Ekomenu ervaring

Wij hebben heerlijk gekookt met de maaltijdbox van Ekomenu. We zijn erg enthousiast over deze maaltijdbox. Het feit dat alle producten in deze box 100% biologisch waren, maakten de gerechten éxtra lekker. Koken met Ekomenu ging wat ons betreft helemaal prima en we zijn ook tevreden over de kwaliteit van de producten. In vergelijking met andere maaltijdboxen heb je bij Ekomenu wel iets meer producten uit eigen voorraadkast nodig, vooral kruiden worden niet altijd meegeleverd. Ekomenu heeft laten zien hard te streven naar veel variatie in gerechten en laat zien dat lekker koken niet moeilijk hoeft te zijn. We kunnen ons voorstellen dat je als je bijvoorbeeld vegan eet, je door de gerechten van Ekomenu weer nieuwe inspiratie krijgt voor smakelijke gerechten. We zijn ook positief over de gerechten 'Wereldeters familie' bij Ekomenu, want met deze kindvriendelijke gerechten leren je kinderen ook nieuwe smaken kennen. Ook erg positief zijn we over de bestelhulp bij overgevoeligheid. Je krijgt hierdoor een allergenen alert bij menu's die niet geschikt zijn voor je. Handig met bijvoorbeeld een lactose-intolerantie of noten-allergie. 

Benieuwd naar Ekomenu? 

Heb je ook zin gekregen om te gaan koken met Ekomenu? Met de gerechten van Ekomenu krijg je meer variatie in je menu. De producten zijn 100% biologisch en je kunt hier gerechten kiezen die precies bij je leefstijl passen. Voor iedereen die het zelf wil proberen hebben wij nu tijdelijk een kortingscode voor je klaarstaan. Met onze actiecode ontvang je nu 25% korting op je eerste bestelling bij Ekomenu. Dus ook op je extra fruittas bijvoorbeeld! 
De couponcode werkt via de link hieronder. Als je klikt op deze knop dan zal de korting automatisch toegepast worden.
Pak 25% korting en bekijk de Ekomenu gerechten